Anal fissür ün diğer bir adı makat çatlağıdır. Bu hastalık, kişinin dışkılama sırasında şiddetli ağrı çekmesine ve tuvalet sonrasında da devam eden ,sanki makatı cam kesiyormuş gibi bir his ile kişinin günlük yaşantısını olumsuz yönde etkilemektedir.
NEDEN OLUR?
Kabızlık sorunu yaşayan kişilerin dışkısının sert ve kalın olmasına bağlı olarak dışkılama sırasında makat azgında küçük çatlamalar meydana gelir.Bu hastalığın oluşmasında beslenme,tuvalet alışkanlığı,tuvalette kalma süresi ve ıkınma şiddeti önemli rol oynamaktadır.Anal fissür,akut ve kronik olmak üzere iki gruba ayrılır.Başlangiç döneminde rectoderm gibi nitro gliserinli kremler ile kişi fayda görebilir.Bunun için erken dönem ilk 15 gündür.Bu sürecin ardından hastalık kronikleşmeye başlamaktadır.
HANGİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ UYGULANIR?
Kronikleşmiş makat çatlağında hastalara botulinum toksin yada ameliyat seçeneği sunulmaktadır.
Botulinum toksini: Makat bölgesinde spazm halinde olan kasların gevşetilmesi, o bölgenin rahatlaması ve mevcut olan çatlağa sağlıklı kan dolaşımı döndürmesi için uygulanan bir yöntemdir.1 dk içinde uygulanır, kişi anestezi almadan ameliyat korkusu yaşamadan günlük yaşantısına ara vermeden sanki bir aşı olmuş gibi makat çatlağından kurtulmaktadır.
*AMELİYAT(L.I.S.): Bu yöntemde makattaki kas kesilir, gevşetilir. Küçük bir kesi ile yapılır ve dikiş atmak gerekmez. Ameliyat sonrasında dışkı ve gaz kaçırma gibi komplikasyonları olabilecek yan etkileridir. Botulinum toksin da böyle bir şey söz konusu değildir. Bu nedenle botulinum toksin enjeksiyonu uygulaması rahat olduğu için, herhangi bir komplikasyonu olmadığından anal fissür rahatsızlığı olan kişiler tarafından tercih edilmektedir.
ETKİSİ KISA SÜRELİ MİDİR?
botulinum toksin, makattaki kasa enjekte edildiğinde 2 hafta içerisinde kas gevşetmeyi tamamlar. İlaç etkisini yitirdiğinde makatta bulunan çatlak çok öncesinde iyileşmiş olur. Dolayısıyla botulinum toksin etkisinin geçmesi bir daha anal fissürünüz de çektiğiniz ağrı sızıyı çekeceğiniz anlamına gelmez. Bundan sonra tekrar oluşmaması için beslenme alışkanlığı su tüketimi tuvalette kalış ıkınma süresi ve kabızlığa dikkat etmek gerekir.
Anal Fissür ( makat çatlağı/yırtığı) nedir? Tedavide neden önceliklidir?
Anal bölgede çatlak ve ya yırtık olmasıdır. Bu bölgenin sık görülen bir hastalığıdır. 30 40 yaşlarda sıklıkla karşımıza çıkar, ancak her yaş ve cinsiyette görülür. Oluşumunda kabızlık nadiren ishal travma yabancı cisimler operasyon ekartasyonları etkilidir.
Hastaların %44 ü hemoroid %33 ü rektal kanama %23 ü ağrı yakınmalarıyla doktora başvurur. Öykülerinde çoğunlukta çok sert ve ağrılı dışkılama söz konusudur. Dışkılama sonucu bazen 1-2 damla taze kanama olabilmektedir. En belirgin bulgu dışkı sonrası ağrı olup hastalar bunu cam, jilet, bıçak kesiği gibi tanımlamaktadırlar. Bazen bu ağrılar 4 5 saat sürebilmektedir.
Muayenesi sıklıkla diz dirsek pozisyonunda ve gözlenerek yapılır. Takiben rektal tuşe ve anoskop ile muayene tanı koymak için yeterlidir. %90 oranında saat 12 %10 oranında saat 6 istikametinde yırtıklar oluşur. Nadirde olsa 2’li hatta 3’lü yırtıklar oluşmaktadır. Genel cerrahi ve proctoloji uzmanları bu işlemi en iyi şekilde yaparlar. Ağrının en önemli sebebi internal sfinkter spazmıdır.(Kapama kası spazmı)
Anal bölge içini simit gibi saran bu kasın spazmı oluşturduğu korkuyla dışkıyı ertelettirir. her erteleme dışkının daha da sertleşmesine ve su oranının düşmesine sebep olur. Tuvalet beğenmeme ve geldiğinde dışkı ertelemede aynı sonuçla kabızlık sebebidir. Oluşan sert dışkı her seferinde fissür hattında tekrarlayan tahribatlar yapar. Akut fissürler zamanla kronikleşirler bu durumda sentiner pili fissür zemini hipertofik papilla dediğimiz üçlü muayene bulgusunu oluşturur.
Tedavi
1)Tıbbı tedavi:
Akut aual fissürlerde uygulanır. Diyetin düzenlenmesi sıvı oranının arttırılması sıcak su oturma banyoları çeşitli kremler pomadlar kabızlık giderici ve spazm çözücü ilaçlar kullanabilirler.
2)Cerrahi tedavi:
Tıbbı tedaviye cevap vermeyen olguların tedavisi için uygulanan yöntemlerdir.
A)Anal dilatasyon
B)Fissürektomi
C)İnternal sfinkterotomi
İlk iki tedavi şekli günümüzde uygulaması çok nadir yöntemlerdir. lateral internal sfinkterotomi operasyonu spinal veya lokal anestezi ile uygulanabilen bir cerrahi yöntemdir.Kanama enfeksiyon azda olsa gaz ve gaita inkontinası gibi kompilikasyonlar görülmektedir.Tedavideki amaç kapama kası spazmını ortadan kaldırmak ve iyileşmesini hızlandırmaktır.
3)Kimyasal sfinkterotomi:
Botunilum toksininin anal bölgede iğnelerle internal sfinkter kası içerisine verilmesi ile kasta 3 4 aylık geçici bir parezi (uyuma felç) hali oluşturulur. Bu lateral internal sfinkterotomi denilen cerrahi işlemin kimyasal olarak gerçekleştirilmesidir. işlem çok kolaydır.
-1 2 dakikada ve kılcal iğneler ile uygulanmaktadır.
-100 i.ü. botilinum toksini tek seansta verilir.
-ağrısız bir işlemdir.
-adalede ki palezi (felç) hali geçicidir. -4 6 ay sonra etkisi tamamen yok olur.
-adale kesilmediği için dışkı ve gaz kaçırma komplikasyonları görülmez
-hastalar süratle islerine ve günlük hayatlarına dönerler.
-anal fissür tedavisinde çok başarılı bir yöntemdir.
Tedavide diğer prensipler:
Beslenme alışkanlıkları diyetin düzenlenmesi dışkılama alışkanlıklarının düzenlenmesi su ve sulu gıdaların arttırılması asitli ve alkollüler ile acı ekşi tursu baharatlı gıdaların yasaklanması varsa troid hastalıkları ve kabızlık problemlerinin giderilmesi önemlidir.
botulinum toksin sonrasında sıcak oturma banyoları verilecek onarım kremleri, yara iyileşmesini hızlandıracak ve hızla sonuç almasına yardımcı olacak unsurlardır.

Merhabalar ben genel cerrahi uzmanı Doktor Ergun Aygören, Bursa’da proktoloji alanına giren hastalıkların teşhis ve tedavisi yanı sıra medikal estetik alanında hizmet veriyorum. Bana ulaşmak için 0224 249 10 06 arayabilir ya da WhatsApp butonuna tıklayarak yazabilirsiniz.
hocam durum şu bi çok kişide oldugu gibi dışkılama esnasında cam varmış gibi oluyo dışkılama sırasında büyük bi acı sonra ki 30 dk falan agrı yok devamında sekiz dokuz saat agrı devam ediyor sizce anuste yırtık mı yoksa hemoroid olabilir mi
Makatimda tuvalete gittigimdr bir aci oluyor ve ikininca kanama oluyor yardimci olurmusunuz
Tabiki fissür veya hemoroid vs teşhis ayrımı yapıp tedavisi uygulanır. Rahatlıkla iyileşirsiniz.
merhaba makat çatlaği ilgili ameliyatsiz yonteminiz varmidir
hocam merhaba 4 ay önce farkettim kıl dönmesi oluşmuş çok büyük değil ama microsinüsektomi yöntemiyle tedavi olmak istiyorum .
Tabiki MİKROSİNÜSEKTOMİ yöntemiyle tedavinizi başarıyla gerçekleştiririm.
hocam merhaba 1 aydır tuvalete çıkarken yanma ve acı hissediyorum . tedavi olmak istiyorum sgk lıyım.
Bizde muayene ücretsiz. Buyrun bekliyoruz. Teşhis olmadan tedavisi olmaz.
hocam merhaba tuvalete çıktıktan sonra çok ağrım ve yanma oluyor internette biraz araştırma yaptım makat çatlağım olabilir diye düşünüyorum muayeneye gelme istiyorum burdan randevu alabilirmiyim ?…..DR.ERGUN AYGÖREN……Anlatımınız kronik anal fissüre uyuyor.Randevu için 05321522675 nolu telefona başvurunuz.
Hastalarımın %97si bir ay içinde tamamen iyileşiyor.%3lük yaşlı diabetli ve düzensiz tedavi uygulayan hastalarda ise tedavi genellikle 2ay sonunda tamamlanıyor.
hocam bir hafta önce kabızlık sonucu fissür oldu. doktora gittim krem verdi ama çok fazla baş ağrısı yapıyor ne tavsiye edersiniz
hocam kıl dönmesi tek yolu ameliyat mi? onun dişinde ne önerirsiniz?
kıl dönmesinden cerrahi müdahale olmadan kurtulmanız mümkün değil
Hocam merhaba makat çatlağından dolayı tedavi oldum. Ama agrılarım hala devam ediyor. Ne yapmam lazım yardımcı olun lütfen
merhaba ne tedavisi olduğunuzu da belirtseydiniz yardımcı olabilirdim 0532 152 26 75 bize ulaşırsanız detaylı olarak görüşebiliriz
hocam makat çatlağı için iki haftadır krem kullanıyorum ama bir faydasını göremedim. kullanmaya devam mı etsem yoksa tedavi im olsam karar veremedim ne tavsiye edersiniz
Hocam büyük tuvaletimi yaparken çok ciddi acı çekiyorum . yazıları okudum makat çatlağı olabilirmiş ama meme de var. çatlak olsa meme olur mu
op.dr.ergun aygören
anal fissür yani makat çatlağı olabilir.bunun yanı sıra hemoroid sıkıntınız da olabilir ikisi farklı hastalıklardır.kesin bilgi muayene ardından verilebilir.